Lajčák sa s Martonyim dohodol na ústretovej spolupráci medzi SR a Maďarskom

20.04.2012 Celý región

Brusel 19. apríla (TASR) – Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák na záver dvojdňovej ministerskej konferencie NATO v Bruseli uviedol, že využil túto príležitosť na sériu bilaterálnych rokovaní so svojimi rezortnými kolegami z viacerých európskych štátov, pričom za veľmi prospešné považuje stretnutie so šéfom maďarskej diplomacie Jánosom Martonyim. Na dnes plánované stretnutie s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou, ktoré iniciovala americká strana, sa nakoniec neuskutočnilo.

„S Martonyim sme si potvrdili filozofiu ústretovej spolupráce,“ uviedol podpredseda vlády SR a šéf rezortu diplomacie.

Dodal, že spolu so svojím maďarským rezortným kolegom potvrdili skutočnosť, že sa premiéri Slovenska a Maďarska stretnú už na budúci týždeň. Okrem toho platí aj fakt, že novozvolený prezident Maďarska János Áder bude pozvaný na stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky (V4) do Vysokých Tatier.

„Potvrdili sme tiež moju návštevu v Budapešti na 1. júna s tým, že sme sa zhodli na tom, že v tomto termíne už budeme mať viac obsahu na rokovanie,“ spresnil Lajčák.

Dodal, že slovenská strana by dovtedy mala vymenovať spolupredsedov dvanástich zmiešaných komisií a obe strany do tohto termínu skonkretizujú svoje predstavy o tom, ako chcú riešiť niektoré otvorené otázky.

„Znamená to, že v tejto chvíli nepotrebujeme symboliku. Nie sme v žiadnom krízovom stave. Naopak, chceme sa viac zamerať na podstatu a obsah tejto návštevy a preto sme sa zhodli na tomto termíne, a že budeme ďalej komunikovať cez diplomatické kanály,“ zhrnul Lajčák obsah dvojstranných rokovaní s jeho maďarským kolegom.
 

Vyberte región